una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Η κα Ρίτσα Καφεντζή, είναι η υπεύθυνη κουζίνας, στο εστιατόριο του προσωπικού, της εταιρίας που εργάζομαι.

Όσοι φιλοξενούμενοι επισκέπτες - συνεργάτες δοκιμάζουν κατά καιρούς τα πιάτα της, έχουν ακόμα ένα λόγο να (παρα)μιλάνε για μας...!!!

Η Ρίτσα έχει την πρώτη μου Καλημέρα καθημερινά, αφού είναι εκεί λίγο πριν από μένα κι έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία για το μενού της ημέρας.

Συνήθως με κερνάει γλυκάκια και συνοδευτικά του πρωινού καφέ.

Τις προάλλες δοκίμασα κάτι υπέροχα τραγανά γευστικά κουλουράκια που είχε φτιάξει για το χατίρι της εγγονής της και μαζί με αυτά πήρα και τη συνταγή :

Koulourakia by Ritsa Kafetzi on Grooveshark

Για όσους τα θέλουν και γραπτώς, η συνταγή συνεχίζεται παρακάτω.

Εν τω μεταξύ μπορείτε να αφήσετε ανοιχτό τον player και να διαβάζετε τη συνταγή, ακούγοντας για τα επόμενα 5 λεπτά, το υπέροχο "Falling In Love With Love" από το εκπληκτικό CD, MONTEIRO, YOUNG & HOLT - BLUES FOR THE SAXOPHONE CLUB (2011)

Στα σχόλια είναι το ζουμί ;)

ΥΛΙΚΑ (40 – 50 τεμ)

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα και 1/3 (συνολικά) λευκό κρασί - ελαιόλαδο, (μισό-μισό περίπου)
1 κτγ αλάτι
1 κτΣ ζάχαρη

Για το σιρόπι
1 ποτήρι νερό
4 κτΣ ζάχαρη

Για την επικάλυψη
Σουσάμι
μαυροκούκι
Χοντρό αλάτι
ηλιόσπορο κλπ


ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα ή στον κάδο του μίξερ τα υγρά, τη ζάχαρη και το αλάτι
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ένα μαλακό τρυφερό ζυμάρι
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά
Βράζουμε το «σιρόπι» μας για 2-3 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει
Γεμίζουμε ένα ή περισσότερα φαρδιά μπολ με τα σουσάμια και τα υπόλοιπα υλικά της επικάλυψης
Στρώνουμε σε δυο ταψιά, λαδόκολλα
Προθερμαίνουμε το φούρνο με αέρα στους 180 – 200 οC
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και κόβουμε κομμάτια σε μέγεθος μικρού καρυδιού
Πλάθουμε λεπτό κορδόνι και στη συνέχεια του δίνουμε το επιθυμητό σχήμα
Τα βουτάμε στο σιρόπι και στη συνέχεια στο μπολ με τα υλικά της επικάλυψης και από τις δύο πλευρές
Τα αραδιάζουμε στα ταψιά πάνω στη λαδόκολλα
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά



Τα αφήνουμε να κρυώσουν και δοκιμάζουμε

Tips
  • Οι αναλογίες λαδιού – κρασιού μπορεί να είναι διαφορετικές :
  • Περισσότερο λάδι – λιγότερο κρασί, περισσότερο τρυφερά!
  • Περισσότερο κρασί – λιγότερο λάδι, περισσότερο τραγανά!!
  • Ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος ποικίλουν ανάλογα με τη «δύναμη» του φούρνου
  • Μερικοί κόκκοι από χοντρό αλάτι στην επικάλυψη τα κάνει περισσότερο πικάντικα
  • Το αλεύρι μπορεί να είναι και μείγμα «για όλες τις χρήσεις»  με καλαμποκάλευρο ή ολικής ή σικάλεως ή..
Πειραματιστείτε ελεύθερα :)

Άντε πάλι, και κουλουράκι, και CDάκι!!!!!!!!




Είναι τραγανά!
Είναι αρωματικά!
Είναι γευστικά!
Είναι υπέροχα!
Είναι με τη συνταγή της μαμάς!!

ΥΛΙΚΑ
4 - 5 κούπες (1 κούπα = 225 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κτγ μπέικιν
½ κτγ σόδα μαγειρική
1 χούφτα αμυγδαλόψιχα καβουρντισμένη & αλεσμένη
1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα χυμό πορτοκάλι
½ λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
1 βανίλια (κάψουλα)
2 κτΣ κονιάκ
2 κτΣ ζάχαρη καστανή



ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα αλέθουμε στο multi. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα σε ένα βαθύ μπολ.
Χτυπάμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το κονιάκ, τη βανίλια, το χυμό από το πορτοκάλι, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε το αμύγδαλο και σταδιακά όλο το μείγμα από το αλεύρι και δουλεύουμε το μείγμα για λίγο ακόμα, έτσι ώστε να πάρουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.

Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 170 - 180οC.
Σε ένα ρηχό σκεύος σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη.
Κλείνουμε στην παλάμη μας μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια σε επιθυμητό σχήμα.
Τα βουτάμε στην καστανή ζάχαρη και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.



Ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα αφήνουμε να πάρουν λίγο τον αέρα τους και δοκιμάζουμε.



συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου από το COOK BOX

 

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. σαρδέλα 
150 ml. ελαιόλαδο
3 κ.τ.γ. μουστάρδα
11/2 κ.τ.γ. μέλι 
1/4 λεμόνι το χυμό του
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2  κ.τ.γ. γλυκιά πάπρικα
1/2  κούπα φρυγανιά τριμμένη ή παξιμάδι
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες ως εξής: 

Με το ένα χέρι πιάνουμε το σώμα της σαρδέλας και με το άλλο τραβάμε το κεφάλι της προς τα κάτω, αποχωρίζοντάς το από το σώμα. 

Σέρνουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς του ψαριού και μέχρι την ουρά, τραβώντας προς τα έξω το κεντρικό κόκαλο και τα εντόσθια. 

Ανοίγουμε τη σαρδέλα στη μέση και αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα από εντόσθια και από την κεντρική ραχοκοκαλιά.

Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
(αρχικό κείμενο)



Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και την πάπρικα. 
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φιλέτα σαρδέλας. 
Τα γυρνάμε, να βραχούν καλά από όλες τις πλευρές.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. 
Στραγγίζουμε ελαφρώς τα φιλέτα σαρδέλας από τη μαρινάδα και τα βάζουμε, το ένα δίπλα στο άλλο, σε ένα λαδωμένο ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση. 
Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά ή παξιμάδι.

Η συνταγή του COOK BOX περιλαμβάνει στο πασπάλισμα και κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο που δεν είχα όμως ...


Ψήνουμε για 12 - 13 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου, ώσπου να ροδίσουν οι σαρδέλες, και τις σερβίρουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Τόσο η ακριβής περιγραφή της διαδικασίας όσο και το τελικό αποτέλεσμα, με αποζημίωσαν για τη μισή ώρα ορθοστασία μπροστά στο νεροχύτη για το φιλετάρισμα.
  • Επειδή έκανα το "λάθος" και τις άπλωσα στο ταψί ανάσκελα, τα 5 τελευταία λεπτά του ψησίματος, τις σκέπασα με ένα κομμάτι λαδόκολλα για να μην "αρπάξουν". 
Το εξαιρετικό αυτό φαγητό, συνοδεύτηκε άψογα με φρέσκες τηγανιτές πατάτες Ορεστιάδος, ντοματοσαλάτα, και μια άψογη ρετσίνα.


Τι να σου κάνει η έρημη με τόσα που είχε τραβήξει κοντά μου..!!!
Από το μακρινό '92 μέχρι σήμερα, έχουν περάσει και 21 χρονάκια.
Χάλασε μια τη φτιάξαμε.
Χάλασε δυο, άντε πάλι...!
Χάλασε τρεις, είπαμε ας πάει και το παλιάμπελο. 
Όλες οι επισκευές του 100άρικου plus!!!!!!
Την φορά που παρουσίασε βλάβη, το πήραμε απόφαση: "Στου χαντάκ' !! "
Έφυγε για την ανακύκλωση :)

Έτσι μπήκε στη ζωή μας πρόσφατα, η καινούρια μας κουζίνα!!!!!!
Τι τατς πολυ-εστίες, τι φουρνάρα μέχρι εκεί πέρα (λολ), τι συστήματα πάνω κάτω κι ανάσκελα...
Πολύ μας άρεσε ;)
Το καινούριο κοσκινάκι μας, εκτός όλων των άλλων, ανακαλύψαμε πως έχει ειδική επιλογή στο διακόπτη, για πίτσα!!
Βρε δε φτιάχνουμε μια (καλά παραπάνω φτιάξαμε), να εγκαινιάσουμε το φούρνο και να δούμε τι "λέει";

Βάλαμε λοιπόν κάτω τα ζυμάρια μας και ιδού:

ΥΛΙΚΑ
  • Για τη ζύμη
2 κούπες αλεύρι ΔΥΝΑΤΟ
1 κούπα αλεύρι ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
2 κτΣ ελαιόλαδο
2 κτΣ γάλα ΕΒΑΠΟΡΕ
1+1/4 κούπα νερό χλιαρό
2 κτγ μαγιά ξερή
1 κτΣ ζάχαρη
1 κτγ αλάτι

  • Για τη Σάλτσα ντομάτας 
2 ώριμες ντομάτες (αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες), 
συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, 
1 κτγ πελτέ ντομάτας,
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη
ρίγανη 
σκόρδο αφυδατωμένο σε σκόνη
λίγο ελαιόλαδο
  • Άλλα υλικά
Μείγμα μαλακών τυριών (μοτσαρέλα, γκούντα, κασέρι, τσένταρ κλπ) προσθέστε ή αφαιρέστε κατά βούληση
Πιπεριές τεμαχισμένες, μανιταράκια, ελιές, ζαμπόν, μπέικον, γαλοπούλα ή ότι άλλο σας κάνει κέφι (προσθέστε ή αφαιρέστε κι εδώ, κατά βούληση)

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα : Περνάμε όλα τα υλικά από το μπλέντερ πλην του ελαιολάδου, σιγοβράζουμε για 10 λεπτά τη σάλτσα, προσθέτουμε το λάδι, και... έτοιμη.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ έτσι που να σχηματιστεί ένα βουναλάκι.
Στο κέντρο του ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη
Προσθέτουμε 1/4 της κούπας χλιαρό νερό και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η ζύμωση της μαγιάς, για 3 με 5 λεπτά
Όταν η επιφάνεια του υγρού γεμίσει φουσκάλες, ρίχνουμε γύρω γύρω στο πλάι το ελαιόλαδο, το αλάτι και το γάλα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε το μείγμα με τους γάντζους.
Συμπληρώνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακιά και τρυφερή.
Ενδεικτικό ότι το ζύμωμα πρέπει να λάβει τέλος, είναι ο τι η ζύμη μαζεύεται γύρω από τους γάντζους.
Την αφαιρούμε από τον κάδο, την πλάθουμε λίγο ακόμα με τα χέρια και την κάνουμε μπάλα.
Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την τοποθετούμε σε μια σακούλα τροφίμων TIP!
Δένουμε το επάνω μέρος της σακούλας, τη βάζουμε σε μιαν άκρη και περιμένουμε για το θαύμα!!!!!
Το οποίο θαύμα, δεν αργεί και πολύ για να συντελεστεί :)
Σε λίγη ώρα (~30 με 45 λεπτά) η σακούλα κοντεύει να σκάσει!!!!!!!

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 235-250 βαθμούς C με αντιστάσεις πάνω κάτω (εγώ είχα ειδική επιλογή...!!!)

Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Τη χωρίζουμε σε 2 ή 3 κομμάτια τα οποία πασπαλίζουμε με αλεύρι
Με τη βοήθεια της παλάμης ή με τον πλάστη, ανοίγουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό ή μακρόστενο σχήμα
Τοποθετούμε σε ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο
Εκεί πάνω βάζουμε την ανοιγμένη ζύμη μας.
Την αλείφουμε με τη σάλτσα και τοποθετούμε πάνω υλικά της επιλογής μας (αλλαντικά και λαχανικά) πλην τυριών!!!

Τοποθετούμε το ταψί στην τελευταία (κάτω κάτω) θέση του φούρνου και ψήνουμε την πίτσα για 8-10 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο)
Μόλις ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165 βαθμούς C και βγάζουμε  έξω το ταψί
Σκεπάζουμε τότε όλη την επιφάνεια των (σχεδόν ψημένων) υλικών με το μείγμα των τυριών και ξαναφουρνίζουμε για 3 με 4 λεπτά μέχρι αυτά να λιώσουν.
Τη χωρίζουμε σε 8-12 μέρη και απολαμβάνουμε τον κόπο μας

Καλή όρεξη

Εντυπώσεις: Η συγκεκριμένη δυνατότητα του επιλογέα στον πολυδιακόπτη του φούρνου, μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. 
Η πίτσα είναι ομοιόμορφα ψημένη πάνω κάτω, με βάση υπέροχα τραγανή και τυριά που λιώνουν στο στόμα. 
Τη δοκιμάσαμε σε πολλές παραλλαγές πάχους ζύμης και σύνθεσης υλικών και όλες τις φορές πήρε άριστα!!!!!!!



Το καλοκαιράκι μας αποχαιρετά και την θέση του δίνει στο αγαπημένο για εμένα φθινόπωρο. Ελπίζω να περάσατε όλοι ένα όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι. Να ταξιδέψατε σε μέρη αγαπημένα, να κολυμπήσατε σε νερά ονειρικά και να γευτήκατε ότι καλύτερο. Να γεμίσατε τις μπαταρίες σας και να είστε τώρα πια έτοιμοι για όλες τις γνωστές σε όλους μας σκοτούρες του χειμώνα, όπως σχολεία, γραφεία, φροντιστήρια, ωδεία και όλα τα σχετικά :) 





Την Παρασκευή φεύγοντας από το γραφείο "πήρα" παραγγελιά για σήμερα...

- Τι γλυκάκι θα μας φέρεις κοπελιά την Δευτέρα για τα γενέθλιά σου??
- Λέω να σας φέρω ντονατσάκια...από το κατάστημα που σας αρέσει.
- Μα καλά.....ΔΕΝ ΝΤΕΠΕΣΑΙ??? Θα μας φέρεις ετοιματζήδικα γλυκά??? Εσύ??? Φτού σου...
- Καλά ρε παιδιά.. μην φτύνετε....θα φτιάξω γλυκάκι αληθινό...!
-Τώρα μιλάς σωστά..! Στο καλό και καλό Σαββατοκύριακο...!

Και έφυγα ψάχνοντας να βρω τι θα τους φτιάξω, μιας και το Σου/Κου μου ήταν υπερφορτωμένο με βόλτες, μπάνια, μπαράκια και άλλα τέτοια χαριτωμένα :)

Και σιγά που δεν θα έβρισκα! Γλυκάκι εντυπωσιακότατο....ευκολότατο....πρωτότυπο...νόστιμο...ΑΛΗΘΙΝΟΤΑΤΟ... που σε βγάζει ασπροπρόσωπο!


Κεραστείτε λοιπόν όλη η παρέα...και του χρόνου με υγεία!

*Εγώ#ποτέ#δεν#θα#την#βγάλω#καθαρή#με#ενα#κουτί#γλυκά#ζαχαροπλαστείου :)

Πάμε να τα ετοιμάσουμε

ΥΛΙΚΑ

200gr μπισκότα σοκολάτας (έβαλα τα πολυδημητριακά Παπαδοπούλου)
400gr κουβερτούρα τεμαχισμένη
600gr κρέμα γάλακτος 35%
100gr βούτυρο λιωμένο
1/4 φλ. κφ. λικέρ 
κακάο για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο multi και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με κουτάλι να βραχούν καλά.

Γεμίζουμε με 2 κτ. γλ. κάθε ποτηράκι ( αν κάνουμε ατομικές δόσεις) ή γεμίζουμε μια φόρμα με τσέρκι πατώντας καλά το μπισκότο ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.



Χτυπάμε την κρέμα μαζί με το λικέρ σε σφιχτή σαντιγί. Ανακατεύουμε την σαντιγί με την σοκολάτα (αφού έχει κρυώσει)! και γεμίζουμε τα ποτηράκια ( ή την φόρμα). 

Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο.


Σας εύχομαι να έχετε μια όμορφη και γλυκιά εβδομάδα...!!
Φιλιά πολλά σε όλες & όλους!


   

    Είναι μια πίτα που όποτε την έχω κεράσει....μετά κερνάω και χαρτάκια με την συνταγή της!

    Είπα λοιπόν να την μοιραστώ και μαζί σας και να στέλνω τους υπόλοιπους στο blog να την βρίσκουν για να γλυτώνω και εγώ την συνταγογράφιση!!

    Είναι τρομερά νόστιμη. Οι περισσότεροι νομίζουν πως είναι κρεατόπιτα και την έχουν φάει και κάποιοι που "σιχαίνονται" τα μανιτάρια....και δεν έχουν πάρει χαμπάρι ..!!  Αμέεεε κάνω και τέτοια :-)

    Πάμε να την ετοιμάσουμε....

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ( την συσκευασία που περιέχει 6 φύλλα )
2 μεγάλες συσκευασίες λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλομοκκένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
6 φέτες μπέϊκον ψιλοκομμένες (προεραιτικά) 
300 gr ανθότυρο
3 μεγάλες μπάλες motsarela
1/4 κτ. γλ. κάρυ
αλάτι - πιπέρι
3 αυγά
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κανονικά...(λέει τώρα) τα μανιτάρια ΔΕΝ τα πλένουμε αλλά τα καθαρίζουμε με ένα βουρτσάκι από τα χώματα που τυχών έχουν. Αυτά βέβαια τα λένε οι σεφ που έχουν τα "σκλαβάκια" στις κουζίνες για τις βρωμοδουλειές...
Τα συγκεκριμένα ΕΧΟΥΝ συνήθως....και είναι και μικρά σε μέγεθος οπότε δεν είναι και τόσο ευχάριστη η διαδικασία του ξεσκονίσματος. Αν όμως κάποιος θέλει..... καλώς να το κάνει! Εγώ μια χαρά τα ξεπλένω και τα αφήνω και στραγγίζουν σε ένα σουρωτήρι, μιας και συνήθως τα δικά μου "σκλαβάκια" έχουν ρεπό :)

Αφού τα έχουμε λοιπόν καθαρίσει με όποιον τρόπο....τα ψιλοκόβουμε με μεγίστη προσοχή μην {φάμε} και κανα δάχτυλο.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1/2 φλ. κφ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα και  το ξερό κρεμμύδι με το σκόρδο. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια και αφήνουμε να βγάλουν όλα τα υγρά τους και να μαλακώσουν μέχρι να εξατμιστούν τα νερά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το μπέικον ( αν χρησιμοποιήσουμε)..

Νοστιμίζουμε με το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Αφού κρυώσει, προσθέτουμε το ανθότυρο, τη motsarela σε κομμάτια και τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψί 20x25 και στρώνουμε τα 3 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα. 
Ρίχνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα επίσης λαδωμένα εναλλάξ.

Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε. Στους δύσκολους ΄πελάτες΄ μας, λέμε πως είναι κρεατόπιτα... χεχεχεχε

Φιλιά πολλά σε όλους!




Καλησπέρα και καλή εβδομάδα!

Εδώ είμαι και εγώ.. Μετά από διάφορα περίεργα και παράδοξα, χαρούμενα και δυσάρεστα συν μια ΑΚΟΜΗ μετακόμιση...είμαι εδώ!

Ας τα αφήσουμε όμως όλα αυτά και ας πάμε στο δια ταύτα που είναι το κατακαλοκαιρινό μας φαγάκι.

Πήγα πρόσφατα σε μεγάλο Super Market με μανάβικο τύφλα να χει η λαϊκή! Βρήκα κάτι μικρά...τρυφερά κολοκυθάκια με κάτι φρεσκότατα, τρυφερά, μεγάλα, ολοζώντανα λουλουδάκια που ήθελα να τα δαγκώσω επι τόπου! 

Πηγαίνοντας να τα ζυγίζω, με ρώτησε η κυρία εκεί αν θα μαγειρέψω τα λουλουδάκια ή αν θα τα πετάξω. Της απάντησα πως θα τα φτιάξω γεμιστά και μου έδωσε μια σακούλα ακόμα  γιατί λέει δεν τα θέλει κανείς...! Το πόσο στεναχωρήθηκα...μπορείτε να φανταστείτε :)

Πάμε να τα φτιάξουμε λοιπόν...

ΥΛΙΚΑ

20 λουλουδάκια
1 κρεμμύδι ξερό 
3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλα μανιτάρια Portobello
2 ώριμες μικρές ντομάτες
λίγο δυόσμο φρέσκο  
1/2 ματσάκι μαϊντανό φρέσκο
2 χούφτες γεμάτες ρύζι καρολίνα  
αλάτι
πιπέρι
τον χυμό από 2 λεμόνια
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανοίγουμε προσεκτικά τα λουλούδια και αφαιρούμε τον μίσχο από το κέντρο τους. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε τρυπιτό.

Βάζουμε στο moulti όλα τα λαχανικά και τα ψιλοκόβουμε. Τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και με αυτό γεμίζουμε τους ανθούς ως την μέση. Τυλίγουμε τις άκρες προς το κέντρο και τοποθετούμε κυκλικά σε μια κατσαρόλα. 

Ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό, 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ακόμα ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.

Προς το τέλος ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.

Αν κάποιος θέλει μπορεί να αυγοκόψει το συγκεκριμένο φαγάκι. Εμένα προσωπικά μου αρέσει περισσότερο έτσι, χωρίς αυγολέμονο.

Καλή επιτυχία και....ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ :)


Κουλουράκια γευστικά, αρωματικά, υγιεινά, νόστιμα, τραγανά σαν μπισκότα και νηστίσιμα για όσους –ες το λαμβάνουν υπόψη.
Γίνονται εύκολα και σχετικά γρήγορα.
Με πάνω από 400 τεμάχια στο ενεργητικό μου τον τελευταίο μήνα, μπορώ να δηλώσω άνετα … «παραγωγός» !!!
Η τραγανή υφή, η υπόγλυκη γεύση τους και τα υπέροχα αρώματα τους, δε μπορούν να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο. 
Θα χρειαστούμε δυο ταψιά φούρνου! 
ΥΛΙΚΑ
5 κούπες (1 κούπα = 225 ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κτγ μπέικιν
¼ κτγ σόδα μαγειρική
¼ κούπα σουσάμι καβουρντισμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό) ή ½ λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
½ κούπα κρασί λευκό ξηρό 
1 κτγ κανέλα τριμμένη
½ κτγ γαρύφαλλο σκόνη

2 κτΣ ζάχαρη καστανή

2 ταψιά φούρνου

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καβουρντίζουμε το σουσάμι σε ένα ταψάκι στο φούρνο ή σε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τη σόδα σε ένα βαθύ μπολ.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί, το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το σουσάμι.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο ελάχιστο και προσθέτουμε όλο το μείγμα από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
Οι  ποσότητες των υλικών είναι μετρημένες έτσι ώστε να μας δώσουν ένα ζυμάρι μαλακό και εύπλαστο. 
Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 170οC.
Σε ένα ρηχό πιάτο σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη. 
Κλείνουμε στην παλάμη μας μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια στο μέγεθος περίπου του δείκτη του χεριού μας.
Τα βουτάμε στην καστανή ζάχαρη και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου.
«Υπό αυτάς τας συνθήκας» φτιάχνουμε γύρω στα 70 κομμάτια.
Οπότε, μόλις γεμίσει το πρώτο ταψί το φουρνίζουμε και συνεχίζουμε με το 2ο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ακριβώς.
Έχει τύχει να τα φτιάχνω συνήθως βραδινές ώρες, οπότε ακόμα και την ώρα που πέφτω για ύπνο, το σπίτι μοσχομυρίζει.

-Αυτά τα κουλουράκια σου, μου έχουν σπάσει τη μύτη!!! Έτσι μου ’ρχεται  να σηκωθώ και να τα αφανίσω …!! (λέει κάθε φορά  η Μαριώ μου) 



Από τα πιάτα που θριάμβευσαν γευστικά, την Καθαρά Δευτέρα!!!

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σουπιές
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κτγ σκόρδο σε σκόνη ή 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτά φετάκια
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1 κλωνάρι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ρύζι για πιλάφι
2 ποτήρια ζεστό νερό
Αλάτι – πιπέρι

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζοντας το δέρμα, τη σακούλα με το μελάνι, το κόκαλο και τις δαγκάνες.
Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε κομμάτια
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις σουπιές και τις ροδίζουμε για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το κρασί και το αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ¼  ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Στο φαγητό που βράζει προσθέτουμε  το ζεστό νερό,  το ρύζι και το μάραθο ψιλοκομμένο και τα αφήνουμε να βράσουν .
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και, όταν αρχίσει να μαλακώνει το ρύζι βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. 
Τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω βάζουμε το καπάκι.
Σε 15 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό, ανακατεύουμε ξανά για να πιει όλα υγρά το ρύζι.
Το φαγητό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Καλή Σαρακοστή και καλή όρεξη!!!!


Τελικά, έπρεπε να φτάσω στην επανάληψη εκτέλεσης της συνταγής, μέχρι να το πάρω απόφαση να σας τη σερβίρω. 
Άξιζε όμως η αναμονή... 
Έγιναν τόσες πολλές γευστικές δοκιμές, από τόσους πολλούς ανθρώπους και οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν ξεκινούσαν από τρισύλλαβα επίθετα και κατέληγαν σε..πολυσύλλαβα και πάντα σε υπερθετικό βαθμό (θε ϊ κό, υ πέ ρο χο, κα τα πλη κτι κό,  κλπ)

Η συνταγή είναι της Κατερίνας Πολίτικου, ιδιοκτήτριας του Πολυχώρου Ελιά στη Βέροια και τη βρήκα δημοσιευμένη στο περιοδικό real taste & style

Οφείλω εδώ να ευχαριστήσω και την καλή φίλη μας Ελένη Στεφάνου η οποία αφού συμπεριέλαβε το  una cucina στα προτεινόμενα blogs από το FOODdaily.gr, μου έριξε και μια φιλική σκουντιά, προκειμένου να ανεβάσω νέα ανάρτηση.

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΒΑΝΙ
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα αλεύρι
1 κούπα ζάχαρη
½ κτγ μπέικιν
½ κτγ σόδα μαγειρική
3 αυγά
1 γιαούρτι στραγγιστό
½ κτγ μαστίχα τριμμένη (δεν αναφέρεται στη συνταγή) προαιρετικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 ½ κούπες νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
Φλούδα λεμονιού

ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180ο C.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το γιαούρτι) σ’ ένα βαθύ μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το γιαούρτι  και ανακατεύουμε έτσι ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι  20x25 και τη βουτυρώνουμε καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 30΄.

Εν τω μεταξύ, δεν αράζουμε, αλλά ξεκινάμε και ετοιμάζουμε τα υλικά για το σιρόπι.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό το χυμό λεμονιού και τη φλούδα και το βράζουμε για 5 λεπτά υπολογίζοντας το χρόνο, μετά την έναρξη του βρασμού. 
Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι χρησιμοποιώντας μια μικρή κουτάλα και αφήνουμε να τραβήξει, να τραβήξει, να τραβήξει....
Μόλις κρίνουμε ότι δεν αντέχουμε άλλο να περιμένουμε, κόβουμε και σερβίρουμε!!!