Αυγούστου 2012 | una cucina

una cucina

Καλωσορίσατε στην κουζίνα μας!!
Εδώ, οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι δοκιμές, οι εικόνες, οι προσδοκίες, ανταμώνουν αρμονικά και μας οδηγούν σε παράδεισο γευστικών ηδονών!
Δείτε και μόνοι σας ;)

food n' eros

Γαλακτομπούρεκο (ατομικά κομμάτια)

Τι λένε σ’ αυτές τις περιπτώσεις;; 
«Να ‘μαι κι ήρθα!!», «Χρόνια και ζαμάνια!!!», «Καλώς τονε τον ..Κωσταντή», ή ««Καλώς τονε κι ας άργησε..» 
Θα πω το τελευταίο!!!!! (το «σαν τα χιόνια» το έγραψε πριν 2 μήνες η Μαρία στην τελευταία της ανάρτηση)
Καλωσόρισα λοιπόν και καλώς σας βρήκα!!!
~*~
Η υπόθεση του "έργου" : Καλοκαιράκι στο νησί, με τις διακοπές να μετρούν τις τελευταίες τους μέρες κι είμαστε πρωί πρωί στο «Καλάμι». 
Μπροστά μας ο κόλπος του Βαθιού και το καράβι της γραμμής που έχει δέσει απέναντι στο «Μαλαγάρι». 
Το αεράκι που φυσάει απ του «Μπέη» δεξιά μας, περνάει μέσα από τις καλαμιές και τις κάνει να χορεύουν νωχελικά. Καθόμαστε κάτω απ το ίσκιο της μεγάλης ελιάς. 
Δεν περνούν 5 λεπτά και κάνουν την εμφάνισή τους οι γείτονες. 
«Βρε Γιώργο, θα φύγετε και δε σας κέρασα ένα γλυκό… Καθίστε λίγο κι έρχομαι» λέει η Γιώτα. Σε λίγο εμφανίζεται πάλι κρατώντας ένα πιάτο με 5 ατομικά κομμάτια γαλακτομπούρεκο!!
«Καλά, έγινε χαμός φέτος το καλοκαίρι μ’ αυτό το γλυκό» μου λέει. Στο άλλο χέρι κρατάει το χαρτί με τη συνταγή. «Είναι της Κατίνας η συνταγή!! Όταν φύγετε αφήστε μου το πιάτο, κάτω από τη συκιά»
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν λίγα λεπτά αργότερα. Σωστά το παρατηρήσατε τα κομμάτια είναι λιγότερα… πού πήγαν άραγε τα υπόλοιπα;;;
Το πιάτο το επιστρέψαμε σε λίγη ώρα, άδειο και καθαρό!!!!
Η συνταγή είναι (σχεδόν) κατά λέξη μεταφορά από το χειρόγραφο.
Υλικά
1 κιλό γάλα πλήρες
200-250 κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200-230 γραμμ. Ζάχαρη (ανάλογα πόσο θέλουμε)
100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
3 αβγά + 2 κρόκοι
2 βανίλιες 
1 + ½ πακέτο φύλλο λεπτό για γλυκά
Βούτυρο φρέσκο (Κερκύρας ή άλλο)
3-4 ταψάκια αλουμινίου μιας χρήσης 28x17 εκ.
Εκτέλεση
Από το βράδυ: Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με την κρέμα γάλακτος να βράσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη σε χαμηλή κάπως ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμη.
Παίρνουμε με κουτάλα λίγο-λίγο το μείγμα των αβγών και το προθέτουμε τμηματικά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς με μεγάλη ξύλινη κουτάλα ή σύρμα. Εναλλακτικά, προσθέτουμε στο μίξερ καθώς δουλεύει, λίγο-λίγο το μείγμα του γάλακτος.
Αφού βράσουμε το μείγμα μέχρι να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη την κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Δεύτερη μέρα: κόβουμε τα φύλλα στη μέση κατά πλάτος. 
Λιώνουμε το βούτυρο. Όπως είναι τα φύλλα, ξεκινάμε και αλείφουμε με πινελάκι το πάνω-πάνω.
Το διπλώνουμε στην αρχή του 7-8 εκ. (στο μάκρος). Βάζουμε σ’ αυτό το πλάτος μια αρκετά μεγάλη κουταλιά, ίσως και 2 από το μείγμα της κρέμας. Διπλώνουμε τα πλαϊνά κατά μήκος και φτιάχνουμε ρολάκι.
Τα τοποθετούμε ένα-ένα κάπως αραιά, για να μπορούν να ψηθούν και στο πλάι τους.
Λιώνουμε ξανά το βούτυρο και τα αλείφουμε από πάνω.
Να τα φάμε όλα μαζεμένα δε γίνεται..!! έχουν και πολύ πλούσια υλικά (χοληστερίνη!!).
Βάζουμε τα ταψάκια στον καταψύκτη μέσα σε νάιλον σακούλα ή στις θήκες των ταψιών και όποτε θέλουμε ψήνουμε ένα ταψάκι, κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο.
Ψήνουμε σχεδόν 1 ώρα (συνολικά), στην αρχή στους 200o C  στον αέρα και μετά στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί θέλουν καυτό το ένα και καυτό το άλλο.
Σιρόπι για κάθε ταψάκι
250-300 γραμμ. Ζάχαρη (καλύτερα 250)
150 γραμμ. Νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Λίγη βανίλια
Λίγη κανέλα (ξυλάκι)
Είναι ξεκούραστο γιατί γίνεται σε δυο φάσεις, 100% πετυχημένο, και ψήνεις όποτε θες, όσο θες, ακόμα και λίγα κομμάτια, για να σερβίρεις κάποιους που σου ήρθαν ξαφνικά.

Προσωπική άποψη: !!!!!!!!!!!!!!!



Α, παραλίγο να το ξεχάσω.... Τα γλυκά πεσκέσια δε σταμάτησαν στο γαλακτομπούρεκο. Πήραμε μαζί μας μαρμελάδα σύκο και γλυκό τριαντάφυλλο από την Τώνια, μαρμελάδες σύκο και βερίκοκο από τη Γιώτα και γλυκό βύσσινο από τη μαμά μου. 
Όλα υπέροχα!!!! 
Πολλά φιλιά και στις τρεις κυρίες :)